27 май 2015 г.

Закон срещу конкуренцията


Позабравените в последните месеци поправки в Закона за защита на конкуренцията отново са на дневен ред и скоро предстои пореден сблъсък на коренно противоположни мнения и аргументи. Това би трябвало да стане съвсем скоро, защото вече изтече удълженият триседмичен срок, който депутатите си дадоха за нови предложения. След като отлежаваха няколко месеца и не бяха одобрени от водещите комисии, поправките изненадващо бяха внесени от БСП в пленарна зала и още по-изненадващо бяха одобрени на първо четене на 30 април. При това в най-острия си вариант. Той е на път да въведе свръхрегулация в един от най-конкурентните сектори - търговията на дребно, но би дал права на Комисията за защита на конкуренцията да се меси и в други, чисто търговски отношения. 
Самите вносители наричат поправките "закон за търговските вериги" и обясняват, че защитават българските производители, особено малките и средните, от големите "чужди" хипермаркети. Вероятно умишлено се пропуска фактът, че не всички големи търговци са с чужда собственост. Яростните пледоарии срещу "диктатурата" на големите много напомнят друго подобно говорене - срещу чуждите ЕРП-та, които налагат високи цени и слагат големи сметки на клиентите си. Трябваше да минат около две години, преди обществото най-сетне да разбере, че енергоразпределителите имат най-малка вина за ситуацията в енергетиката и техният дял в цените е най-малък. Но тъй като те единствени контактуват с крайния клиент, бяха заклеймени като грешници и изедници. 
Нито един от иначе верни аргументи, с които тогава ЕРП-тата се защитаваха, не бе приет. Същото се случва и сега. Обясненията на Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което влизат повечето от големите вериги, че не свръхрегулацията, а саморегулацията е по-верен път за решаване на проблемите, просто се подминават. А стъпки в тази посока вече има. Сдружението подписа споразумения за налагане на добри търговски практики по цялата верига на доставки на стоки с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, с работодателски организации. В резултат някои от най-големите критици на търговските вериги сега просто не участват в дебата.
Целият текст можете да прочетете тук.