12 декември 2014 г.

Сдружението за модерна търговия се присъедини към Коледния пакт, част от кампанията „Коледата безопасна”


От името на Сдружението за модерна търговия (СМТ) изпълнителният директор на организацията Йордан Матеев, подписа Коледния пакт, част от националната кампания „Коледата безопасна”. Това стана по време на дискусията „Да! На българското”, организирана от в. „Стандарт”.

В основата на пакта е заложена идеята производители, търговци, институции и контролни органи да работят за недопускането на българския пазар на некачествени и опасни продукти. Сред подписалите го институции и организации са министерствата на икономиката и на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие”, Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, Българска агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите, браншови и потребителски организации, производители и медии.

Във връзка с подписването на Коледния пакт Йордан Матеев каза: „Търговските вериги от СМТ насърчават потреблението на български стоки първо, защото, независимо от собствеността им, в тях работят над 20 хил. българи, които, съвсем естествено, по чисто емоционални причини, искат да подкрепят българското производство. И второ, основната икономическа причина е, че увеличаването на българското производство увеличава заетостта и доходите, което повишава платежоспособността и оттам потреблението, което пък означава повече бизнес и за търговските вериги.”

Той изнесе и данни, които показват, че вносът на храни (включително доставките от страни в ЕС) съвсем не е голям. За периода януари-октомври 2014 г. по официални данни на НСИ той е 2.7 млрд. лв., което означава, че на човек от населението на ден се падат вносни храни за едва 1.23 лв. (един лев и 23 стотинки). За сравнение през 2013 г. вносът на храни е бил 3.6 млрд. лв., което е 1.35 лв. на човек за ден. При това, част от тази вносна храна вероятно е преработена в България и изнесена за потребление в чужбина.