4 юли 2014 г.

Председателят на КРИБ Огнян Донев пред Нова телевизия: Стига с тези популистки мерки


В разговор в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия председателят на КРИБ Огнян Донев, каза, че изминалата година "за жалост беше не само загубена, но се натвориха и много неща, които са против бизнеса". Той даде пример с предложените промени в Закона за защита на конкуренцията и припомни за кръглата маса по темата, на която всички присъстващи - КРИБ и другите големи работодателски организации, икономистите, потребителските организации, юристите - се обявиха против предложените регулации, а вносителите не дойдоха. "Те не могат пред  двама души да защитят своя проект", каза Донев и предупреди:
Сега съм длъжен, както предупреждавахме преди една година какво ще стане с това правителство, да направя друга прогноза. Всеки един депутат, който гласува  за този закон, гласува за повишаване на цените с 5 до 10% в течение на следващата година. Както предупреждавахме за цената на тока, че намаляването с 5% ще доведе до ценови шок по-късно. Стига с тези популистки мерки, които не са в интерес  нито на малкия, нито на средния, на никакъв бизнес, най-малко на потребителя.
Според Донев обаче се оказва, че "една лобистка бизнес организация, която не е национално представена" използва правителството с лобистка цел да им защити бизнеса, защото са неконкурентоспособни.