3 юли 2014 г.

Емил Хърсев и Георги Ангелов в БНТ: Законът за защита на конкуренцията е вреден


В предаването "Денят започва" на БНТ влиятелните икономисти Емил Хърсев и Георги Ангелов се обявиха твърдо против промените в Закона за защита на конкуренцията, които президентът върна в парламента.

Според Емил Хърсев регулациите със сигурност ще се отразят негативно върху пазара, икономиката и цените на храните:
Според мен това е един изключително вреден законопроект. Изцяло споделям мотивите, които президентът огласи, за да върне този закон.
Всеки опит да накараш насила да се сключват и насила да се определя съдържанието на търговските договори за мен е посегателство върху светая светих на търговията и на гражданското общество изобщо. Това е безумие. 
Надявам се този закон да си отиде така бързо в небитието, както и се появи. 
Ето и позицията на Георги Ангелов:
Аз също смятам, че този закон беше недомислен. Спомняте си, че правителството поръча специален доклад на Световната банка, за да се видят всички световни практики и да се изработи добър законопроект. И вместо да се изчака, да се направи един добър законопроект, няколко депутати написаха набързо на крак няколко члена в закона и ги вкараха и приеха предизборно преди евопейските избори. Това не е добър подход. 
Докладът вече го имаме на Световната банка. На тази база вече може да се мисли как да се работи по европейски, така че наистина да подобрим нещата без да влошаваме, без да има негативен ефект, за да не стане както в енергетиката - една година намаляваме цената и сега тези милиарди загуби ще трябва да паднат върху клиентите, на които изведнъж може да им скочи сметката.   
Хърсев направи и следния ироничен коментар:
А за доклада на Световната банка ни казаха, че не е верен, понеже проф. Гечев познава по-добре европейската практика. Това ни казаха.