2 юли 2014 г.

Евгений Иванов от КРИБ по БНТ: промените в ЗЗК са дело на шайка номенклатурчици


Изпънителният директор на КРИБ Евгений Иванов участва в "Денят започва" по БНТ по темата за приетите от парламента и върнати за преразглеждане от президента промени в Закона за защита на конкуренцията. Ето акцентите от разговора, извадени от редакторите на БНТ:
Противоконституционен, антипазарен и антиевропейски – така изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов определи Закона за защита на конкуренцията. КРИБ е една от организациите, които пискаха президентът да наложи вето върху закона. Според Иванов, законът в този му вид е противоконституционен защото държавата се намесва в отношенията между търговски субекти, а това се регулира от Търговския закон, а “там където дейтсвително има съществуващи напрежения” те може да бъдат решавани и през Закона за храните. "Законът е антипазарен, защото се налагат ценови политики в стила член първи на Конституцията – каза още Евгени Иванов – Същите хора правят същото само че 20 години по-късно." 
"Дори отсъствието на оценка на въздействието, което е записано в закона, стига за да наложи президентът вето", смята изпълнителният директор на КРИБ. 
Според Евгени Иванов законът е дело на “шайка номенклатурчици, на които на времето тяхната любима партия им подари едни фабрики веднага след промените…” "Те ги съсипаха… И сега, започват да търсят, пак тяхната партия на власт - моля ви се, помогнете, дайте да видим какво ще направим… Тези хора, духовните баще на този закон искат да се разхождат из веригите като гаулайтери и да командват – тука това ще направиш, тука това ще направиш. Това е целта на закона, разбира те ли?", аргументира се Евгени Иванов. 
Според него законът трябва да бъде върнат за да може разумните хора да преценят какво може да бъде направено в рамките на една разумна регулация.
Снимка: КРИБ