16 юни 2014 г.

Всички срещу промените в ЗЗК: и EuroCommerce се обяви срещу предложените нови регулации в ЗЗК

Прессъобщение на Сдружението за модерна търговия

EuroCommerce до председателите на парламентарните групи: Проектопромените в ЗЗК ще увеличат цените и ще навредят на малките и средните български производители 


София, 16 юни 2014 г. „Тази процедура въвежда огромни административни тежести, които ще доведат до разходи, в следствие на неясното и забавено във времето изпълнение на договорите. Това ще доведе до по-високи цени за потребителя”. Това предупреждава EuroCommerce по отношение на предложените от Румен Гечев и група депутати от БСП и ДПС проектопромени в Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/. Част от тях предвиждат задължение на търговските веригите с оборот над 50 млн. лв. да изготвят проект на типов договор, който да предоставят за одобрение на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/.

В свое писмо до председателите на парламентарните групи на БСП (Сергей Станишев), ДПС (Лютви Местан), ГЕРБ (Бойко Борисов) и Атака (Волен Сидеров) от EuroCommere подчертават, че подобна разпоредба не е в съответствие с европейското законодателство относно правото на свобода на договаряне и противоречи на принципите на свободната пазарна икономика. Според тях поставянето на праг от 50 млн. лв. е акт на дискриминация спрямо чуждестранните компании, тъй като повечето от тях са над него и това е поредното противоречие с европейските принципи за свобода на движението на стоки и услуги и свобода на установяване.

EuroCommerce е организация, която повече от 20 години представлява гласа на 6 милиона европейски компании в сферата на търговията. В нея членуват търговски сдружения от 31 държави в Европа. Тя развива политики в области като: вътрешен пазар, международна търговия, верига за доставки, защита правата на потребителите, храни, хранене и здраве и т.н.

„Този законопроект нарушава основните принципи на Европейската общност, каквито са свободата на движение на стоки и услуги, свободата на договаряне, както и принципите на европейското конкурентно законодателството. Нещо повече, съществува риск той да насърчи търговците да се насочат към чуждестранни доставчици. Това в крайна сметка ще доведе до отслабване на местното производство, което със сигурност не е неговата цел”, се казва още в писмото на EuroCommerce. В него от организацията заявяват, че в законодателните текстове няма ясна диференциация между антимонополно законодателство и нелоялните търговски практики. Te предупреждават, че с новите дефиниции на закона съществува сериозен риск от неспазването му. „За справяне с нелоялни търговски практики ние препоръчваме да се преразгледа възможността за секторна саморегулация, базирана на европейската „Инициатива на веригата за доставки” (Supply Chain Initiative), както и други подобни инициативи, които се провеждат в различни страни от ЕС”, съветват от EuroCommere.

Според EuroCommerce с проектопромените в ЗЗК се нарушават и основните принципи за върховенство на закона, тъй като решенията на КЗК, в качеството й на регулаторен орган, няма да подлежат на обжалване и това ще лиши компаниите от възможността да търсят своите права в съда. В писмото се казва още, че оповестяването на договорите рискува да намали конкуренцията на пазара.

В заключение EuroCommere изразява позицията си, че е добре българският законодателен орган да преразгледа този законопроект и да го приведе в съответствие с европейското право.

EuroCommerce е поредната организация, която се обявява против предлаганите промени в ЗЗК. В противоречие с твърденията на вицепремиера Даниела Бобева, че става дума за консенсусно законодателство, против него се обявиха още:
1. Работодателските бизнес организации КРИБ, БТПП и БСК. В тях членуват предимно български производители и всички браншови организации на производителите. Те имат внесени писмени становища в икономическата комисия срещу проекта. Те изразиха отрицателни становища по законопроекта и на кръглата маса по темата за нелоялните търговски практики.
2. Повечето реални български производители.
3. Международните търговски камари, като германската, френската и Австрийското търговско представителство.
3. Влиятелните икономически тинктанкове, макроикономисти и финансисти, като Емил Хърсев, Красен Станчев, Георги Ангелов, Лъчезар Богданов, Георги Ганев, Петър Ганев, Владимир Каролев, Любомир Дацов и много други.
4. Потребителите, представлявани от "Активни потребители".
5. Търговските вериги в Сдружението за модерна търговия.
6. Световната банка в свой доклад за нелоялните търговски практики в България.
7. Част от политическите партии, например ГЕРБ и Реформаторския блок.
8. Икономическият министър Драгомир Стойнев в официално свое становище до икономическата комисия в парламента.