6 юни 2014 г.

Всички срещу промените в ЗЗК: Юри Папазов, "Симид"


Юри Папазов (втория, с бялата риза) и част от участниците в дискусията
На 3 юни в БТА се поведе кръгла маса, организирана от Сдружението за модерна търговия на тема "Кой е работещият модел за борба с нелоялните търговски практики в България?". На нея участваха производители, търговци, юристи, икономисти, потребители, работодателски организации и международни камари. Поради огромната обществена значимост на темата, в поредица от статии ще публикуваме изказванията на участниците в дискусията. Започваме с изказването на Юри Папазов от "Симид":
Ние като едни производители и доставчици към търговските вериги можем да кажем , че имаме полза от тях. Визирам това, че в продължение на години сме се борили със сивия сектор в  икономиката, особено в нашия бранш. В тази борба държавата почти нищо не успя да направи. Но благодарение на търговските вериги, които навлизаха в годините, се получи едно доста добро изчистване на сивия сектор, което може да се каже, че е голямо постижение. 
Отделно от този въпрос, искам да кажа, че  когато става дума за търговски отношения между два субекта, намесването на трета страна не е много добра идея, защото винаги има едни фини отношения между нас производителите и търговците, в които намесването на външни хора, одобряването на  рамкови договори, само ще доведе до усложняване на обстановката и за нас това ще бъде също голямо затруднение.  
И третото нещо, което искам да спомена, че въз основа на отношенията ни с големите търговски вериги е, че всеки един, който има отношения с тях, има потенциала чрез  тях да излезе на външни пазари, на пазарите, в които оперират същите тези вериги. И е редно всеки един доставчик, каквито сме ние, ако има достатъчно сила, да се възползва от това.
 Снимка: Станислав Савов, „One Liter Productions”